Siirry sisältöön

DigiMESH:n tavoitteet

Maahanmuuttajien, erityisesti korkeakoulutettujen, verkostoitumisen merkitys urakehityksen ja suomalaisille työmarkkinoille sijoittumisen kannalta on yleisesti tunnistettu, mutta konkreettisia digitaalisia toimintatapoja verkostoitumisen kehittämiseksi on vähän.

COVID-19-pandemian tuoma digiloikka on siirtänyt tapahtumat digitaalisille alustoille, joissa kontaktien luominen ja aktiivinen osallistuminen on vähäisempää ja haastavampaa. Suomalaiset verkostoitumisen käytännöt ja tavat, myös digitaalisissa ympäristöissä, ovat vieraita kantaväestöön kuulumattomille ja suomalaiset verkostot myös aukenevat hitaammin maahanmuuttajille kielitaidon puutteen, ennakkoluulojen ja kulttuurierojen takia. Vahvistamalla korkeakoulutettujen maahanmuuttajien taitoja toimia erilaisissa digitaalisissa tapahtumissa ja alustoilla parannetaan heidän mahdollisuuksiaan luoda työelämäyhteyksiä ja sijoittua suomalaisille työmarkkinoille.

Hankkeessa kehitetään niin korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kuin heitä ohjaavien ammattilaistenkin osaamista ja taitoja digitaalisesta verkostoitumisesta. Lisäksi kehitetään tapoja, joilla yritykset voivat verkostoitua korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kanssa. Hanke koostuu seuraavista kokonaisuuksista.

Hankkeen aikana kehitetään korkeakoulutettujen maahanmuuttajien ja ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden digitaalisen verkostoitumisen malli.

Mallista rakennetaan kaikille avoin korkeakoulutasoinen MOOC-opintojakso, joka palvelee korkeakouluopiskelijoita ja verkostojaan omatoimisesti vahvistavia asiantuntijoita alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Kurssisisältöjä tullaan tuottamaan sekä suomeksi että englanniksi.

Hankkeessa pilotoidaan paikallisten toimijoiden kanssa etätilaisuuksia, joissa testataan erilaisia digitaaliseen verkostoitumiseen sopivia aktiviteetteja ja työkaluja.

Hankkeessa vahvistetaan myös korkeakoulutettuja maahanmuuttajia ohjaavien ammattilaisten ohjaus- ja verkostoitumisosaamista, jotta he voivat tukea monipuolisesti kansainvälisten osaajien urakehitystä. Ammattilaisille järjestetään koulutuksia, joissa vahvistetaan heidän valmiuksiaan ohjata asiakkaita digiverkostoitumisessa.

Näistä kokonaisuuksista kehitetään digitaalisen verkostoitumisen käsikirja, joka on suunnattu etätilaisuuksien järjestäjille sekä kohderyhmää ohjaaville ammattilaisille.

Hankkeessa kartoitetaan työnantajien ja yritysten tarpeita ja odotuksia alalle suuntautuneita korkeakoulutettuja maahanmuuttajia ja ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita kohtaan. Hankkeessa pyritään löytämään keinoja, joilla yritysten olisi kannattavaa verkostoitua kohderyhmän kanssa.

Yritysten kanssa pilotoidaan ja kokeillaan erilaisia, kevytrakenteisia osallistumis- ja verkostoitumistilaisuuksia, jotka on toteutettavissa digitaalisesti. Näissä tilaisuuksissa korkeakoulutetut maahanmuuttajat ja ulkomaalaistaustaiset opiskelijat sekä työnantajien edustajat pääsevät kohtaamaan, keskustelemaan ja luomaan verkostoja puolin ja toisin.