Siirry sisältöön

Materiaaleja digitaalisten verkostoitumistaitojen kehittämiseen ja sen ohjaukseen

Verkostoituminen on yksi avaintekijöistä nykypäivän työnhaussa. Ja myös digitaalisuus on tullut osaksi verkostoitumista sosiaalisen median ja etätapahtumien muodossa. Verkostoituminen – oli se digitaalista tai perinteistä – koetaan hankalaksi ja epämääräiseksi aiheeksi, jota on vaikea ottaa haltuun. Lisäksi mahdolliset kulttuurierot, suomen kielen taito, työelämän rasismi ja syrjintä saattavat muodostua esteeksi verkostoihin sisään pääsemiseksi.

Alla olevat materiaalit tukevat niin työnhakijoita kuin heitä ohjaaviakin ammattilaisia ottamaan haltuun digitaalisen verkostoitumisen taidot.

Käsikirjan kansilehtiTyöllisyys- ja urapalveluissa asiakkaiden tilannetta tarkastellaan kokonaisvaltaisesti. Yksi ohjauksessa käsiteltävä osa-alue on verkostoituminen. Niin perinteisesti kasvokkain kuin verkossa toteutettunakin verkostoituminen tukee työelämään siirtymisessä ja urapolun kehittymisessä. Erityisesti maahanmuuttajataustaiset asiakkaat kaipaavat verkostoitumisen tukemiseen lisäksi kulttuurisidonnaista ohjausta siitä, miten Suomessa toimitaan. Tässä ohjausalan ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa.

Digiverkostot haltuun -käsikirja johdattaa käytännönläheisesti ohjausalan
ammattilaisen ottamaan digitaalisen verkostoitumisen puheeksi ja ohjaamaan asiakkaita verkostoitumisessa eteenpäin. Käsikirja tukee ja tarjoaa vinkkejä erilaisten asiakkaiden huomioimiseen, motivointiin ja verkostoitumismyönteisen asenteen tukemiseen. Lisäksi se tarjoaa tietoa verkostoitumisesta niin sosiaalisessa mediassa kuin etätapahtumissa.

Käsikirja on syntynyt Turun ammattikorkeakoulun DigiMESH-hankkeen oppimiskokemuksista ja ohjausalan ammattilaiset ovat osallistuneet sen sisältöjen muokkaamiseen. DigiMESH-hankkeen yhtenä tavoitteena oli kehittää maahanmuuttaja-asiakkaita ohjaavien ammattilaisten valmiuksia digitaalisen verkostoitumisen tukemisessa.

Käsikirja on luettavissa ja ladattavissa suomeksi ja englanniksi. Tutustu käsikirjaan täällä:

MOOC-kurssi johdattaa opiskelijan digitaaliseen verkostoitumiseen ja tukee käytännönläheisesti itsenäistä verkostoitumista. Kurssin teemoja ovat muun muassa motivaation ja asenteen merkitys verkostoitumisessa, yritysnäkökulma digitaalisessa rekrytoinnissa, suomen kielen osaaminen sekä näkyvyys ja aktiivisuus sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kurssi sisältää oman osion verkostoitumisessa tukemiseen erityisesti ohjausalan ammattilaisille.

MOOC-kurssissa on yksi osa-alue suomeksi, muut osa-alueet ovat englanniksi.

MOOC-kurssi sisältää viisi kokonaisuutta:

  • Networking STEPS model
  • Kieliosaaminen verkostoitumisessa (osa-alue suomeksi)
  • Digital recruitment: an organization’s perspective
  • Online presence as a jobseeker
  • How to support clients in digital networking?

Kurssi julkaistaan osana DigiCampuksen avointa opintovalikoimaa joulukuussa 2023. 

Verkostoitumisen askeleet -minipeli tutustuttaa käyttäjän seitsemään verkostoitumisen osa-alueeseen minitehtävien avulla. Pelin avulla käyttäjä voi parantaa verkostoitumistaitojaan ja saada uusia ideoita.

Minipeli lähestyy verkostoitumisesta käytännönläheisestä ja ihmiskeskeisestä näkökulmasta. Verkostoituminen nähdään tuen, inspiraation ja kasvun verkoston luomisena eikä vain uusien LinkedIn-kontaktien keräämistä

Käyttäjä voi suorittaa minipelin osissa tallentaen etenemisensä ja palata tehtävien pariin myöhemmin. Minipelin suoritettuaan käyttäjä saa tietää oman verkostoitujatyyppinsä.

Pelin voi suorittaa suomeksi ja englanniksi.

Aloita minipeli täältä.

Huomioithan, että videoiden näkyminen vaatii evästeiden hyväksymisen. Voit vaihtoehtoisesti katsoa videot Youtubesta

Verkostoitumisen askeleet

 

Sosiaalinen media ja aktiivisuus verkossa

 

Digitaalinen rekrytointi ja yhteistyö yrityksien kanssa

 

Verkostoitumiskokemukset ja vinkit asiantuntijoilta

 

Suomen kieli urataitona