Siirry sisältöön

DigiMESH – voiko virtuaalisesti verkostoitua?

Mitä pitää sisällään vuoden alussa käynnistynyt DigiMESH: mitä se tekee ja mihin se pyrkii? Lyhyesti sanottuna DigiMESH keskittyy kehittämään digitaalista verkostoitumista tukeakseen kansainvälisten osaajien työllistymistä.

Miksi DigiMESH?

Verkostoituminen on jo itsessään varsin epämääräinen käsite. Kun sanan eteen lisätään etuliite ”digitaalinen”, se ei ainakaan tee aiheesta selvempää. Työelämässä verkostot nähdään välttämättömiksi erityisesti korkeakoulutettujen piirissä, sillä suuri osa työpaikoista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joista kuulee tuttavien kautta. Kuitenkin verkostojen eli uusien yhteyksien luominen voi olla haastavaa erityisesti työttömänä. Jos paikalliset tavat ja kieli eivät ole hallussa, voi tämä toimia verkostoitumisen esteenä niin perinteisissä kuin digitaalisissa ympäristöissä

Pitkittynyt koronapandemia on asettanut lisähaasteita verkostoitumiselle; tapahtumien siirryttyä verkkoon luontevat kohtaamiset ovat vähentyneet. Etätapahtumissa epäviralliset keskustelut kahvikupin ääressä tai esittelyständejä kiertäessä jäävät pois. On odotettavissa, että etätapahtumat ja -webinaarit ovat täällä jäädäkseen. Siksi on tärkeä miettiä, miten on mahdollista verkostoitua myös verkossa.

Yksinkertaistettuna digitaalinen verkostoituminen voi tapahtua etätapahtumissa ja digitaalisilla alustoilla, kuten sosiaalisessa mediassa. Näissä molemmissa on paljon mahdollisuuksia, mutta ne voivat olla piilossa tai vaikeasti lähestyttäviä. Tähän haasteeseen DigiMESH haluaa tarttua.

Yrityksien ja osaajien törmäyttäminen mielessä

Maahanmuuttajilla, kuten jokaisella, on verkostoja, mutta ne saattavat muodostua yksistään muista maahan muuttaneista tai sijaita muissa maissa. Yhteyksien luominen ”kantaväestöön” koetaan usein haastavaksi, vaikka juuri se olisikintyöllistymismahdollisuuksien kannalta. Osaajat tarvitsevat kontakteja niihin, jotka työllistävät ja jotka ovat sisällä suomalaisessa työelämässä.

DigiMESH-hankkeessa tavoitteena onkin törmäyttää ja luoda kohtaamispaikkoja työnantajien ja osaajien välillä. Työnantajilla kuitenkin on harvoin aikaa verkostoitua, jos siitä ei ole osoitettavissa selvää hyötyä. DigiMESH pyrkiikin tunnistamaan työnantajien tarpeita ja odotuksia sekä kehittämään rakenteeltaan kevyitä kohtaamistilaisuuksia, jotka palvelevat molempia osapuolia.

Uusi malli ja kurssi digitaaliseen verkostoitumiseen

DigiMESH on jatkumoa joulukuussa 2021 päättyneelle MESH-hankkeelle, jossa yhtenä osana kehitettiin verkostoitumisen malli, Verkostoitumisen askeleet. Tätä mallia halutaan kehittää pidemmälle erityisesti digitaalisen verkostoitumisen näkökulmasta.

Tarkoituksena on, että hankkeen myötä digitaalisen verkostoitumisen voi ottaa haltuun MOOC-kurssina, joka on kenelle tahansa avoin ja saatavilla. Kansainvälinen osaaja tai ulkomaalaistaustainen opiskelija voi itsenäisesti ottaa verkostojensa vahvistamisen omiin käsiinsä mallin ja kurssin tukemana.

Katse kohti myös ammatikseen ohjaavia

Omien työllistymismahdollisuuksien haltuun ottaminen yksin voi kuitenkin tuntua hankalalta. Ei oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mikä on olennaista. Ulkopuolinen näkökulma, neuvot ja tieto ovatkin tärkeässä asemassa työnhaussa.

Suomessa on paljon tahoja, jotka ohjaavat maahanmuuttajia työllistymisasioissa. DigiMESH:issä halutaankin kohdistaa katseet ohjaavien ammattilaisten suuntaan ja pohtia, miten he voivat tukea maahanmuuttajia digitaalisessa verkostoitumisessa. Aihe ei ole helppo ja siksi hankkeessa aiotaan kouluttaa ammattilaisia ja kehittää heidän valmiuksiaan tukea asiakkaitaan myös tästä näkökulmasta.

Entä ne tilaisuudet sitten?

Kuten aiemmin mainittiin, digitaalinen verkostoituminen voidaan nähdä myös etätapahtumiin ja -tilaisuuksiin osallistumisena ja siellä verkostoitumisena. Mutta kuinka monta kertaa meistä jokainen on osallistunut webinaariin ja kuitenkin harhautunut tekemään jotain aivan muuta tai kokenut epävarmuutta ottaa osaa aktiivisesti keskusteluun? Etätapahtumat voivatkin olla melkoisen passivoivia ja yhdensuuntaisia tilaisuuksia.

DigiMESH pyrkii kehittämään aktiivisempaa ja vuorovaikutteisempaa etätapahtumamaailmaa, jossa osallistujilla olisi enemmän mahdollisuuksia luoda yhteyksiä ja verkostoja. DigiMESH kartoittaa ja testaa erilaisia aktiivista osallistumista tukevia työkaluja ja menetelmiä. Hanke tekee mielellään yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotka järjestävät tai suunnittelevat järjestävänsä etätilaisuuksia. Toimiviksi todetuista keinoista koostetaan lopuksi käsikirja tapahtumajärjestäjille.

Aika kääriä hihat

DigiMESH tulee olemaan nopeatempoinen hanke: hanke käynnistyi tammikuussa 2022 ja kestää elokuuhun 2023. Hankekumppanit, Turun ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu ja International Working Women of Finland ry, ovatkin laittaneet heti suuren vaihteen päälle ja lähteneet suunnittelemaan hankkeen tulevia aktiviteetteja.

Nyt on hyvä hetki ottaa DigiMESH:n kanavat haltuun ja kuulet heti, mitä tapahtuu seuraavaksi. Esimerkiksi jo ensimmäinen tapahtuma on tulossa 16.3. yhteistyössä HEI LIFE-hankkeen kanssa.

 

Kirjoittajat:

Janna Peltola, suunnittelija, Turun ammattikorkeakoulu

Hanna Kirjavainen, lehtori, projektipäällikkö, Turun ammattikorkeakoulu

Kuva:

Vlada Karpovich, Pexels