DigiMESH päättyy – mitä materiaaleja jää elämään?
Digitaalista verkostoitumista käsittelevä DigiMESH-hankkeemme on tullut päätökseen. Takana on noin kaksi hedelmällistä ja vauhdikasta vuotta. Hankkeen aiheeseen ei ollut helppoa tarttua sen epämääräisen luonteen vuoksi. Olemme kuitenkin pystyneet onnistuneesti kehittämään ja kehittymään lyhyessä ajassa.
Hanke on edistänyt niin kansainvälisten osaajien ja opiskelijoiden digitaalisen verkostoitumisen taitoja kuin heitä ohjaavien ammattilaisten valmiuksia ottaa aihe esille ohjauksessa. Lisäksi olemme kohtauttaneet yrityksiä ja kansainvälisiä työnhakijoita erilaisissa tapahtumissa.
Digitaalinen verkostoituminen puheeksi ohjaustapaamisissa
Yksi keskeinen kohderyhmä hankkeelle oli maahanmuuttajia ohjaavat ammattilaiset, kuten työllisyyspalveluiden ja koulutusorganisaatioiden uraohjaajat. Tarkoituksemme oli tuoda (digitaalinen) verkostoituminen osaksi ohjaustapaamisia.
Hanke järjesti neljä koulutusta ohjausalan ammattilaisille. Osassa niistä tutustuttiin hankkeessa kehitteillä olleisiin materiaaleihin, joita jatkokehitettiin ammattilaisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Lopputuloksena syntyi juuri ohjaukseen sopiva Digiverkostot haltuun – digitaalisen verkostoitumisen käsikirja ohjausalan ammattilaisille. Käsikirja tarjoaa käytännönläheistä tietoa verkostoitumisesta muun muassa motivaation, asenteen ja erilaisten asiakkaiden huomioinnin näkökulmista. Käsikirja on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.
Itsenäiset työvälineet digitaalisessa verkostoitumisessa kehittymiseen
Digitaalisten taitojen kehittämiseen laadimme kaikille avoimen MOOC (Massive Open Online Course) -verkkokurssin, laajuudeltaan yhteensä viisi opintopistettä. Kurssi koostuu viidestä moduulista, jotka käsittelevät verkostoitumisen perusteita, rekrytoinnin näkökulmaa, digitaalista jalanjälkeä ja suomen kielen merkitystä verkostoitumisessa. Yksi moduuli on suunnattu maahanmuuttajia ohjaaville tahoille. Kurssia pilotoitiin Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulujen opiskelijoille, josta saadun palautteen perusteella kurssia muokattiin vastamaan paremmin kohderyhmän toiveita ja tarpeita.
MOOC jää elämään sekä DigiCampuksen että Turun ammattikorkeakoulun opintotarjontaan ensi vuodesta alkaen. Tekoprosessin aikana tuotetut videot ovat nähtävissä hankkeen nettisivuilla.
Kevyenä tutustumisena teemaan toimii puolestaan Verkostoitumisen askeleet -minipeli, jonka avulla aiheesta kiinnostunut voi testata, millainen verkostoituja hän on. Peli sisältää myös pieniä tehtäviä, jotka auttavat eteenpäin verkostoitumisen polulla. Tarkoitus on saada osallistuja ymmärtämään verkostoitumisen merkitys, antaa hänelle konkreettisia keinoja verkostoitumistaitojensa kehittämiseen ja opastaa eteenpäin lisätiedon äärelle.
Vuorovaikutusta etätapahtumiin – uusi opas tukena
Järjestimme kansainvälisille osaajille ja opiskelijoille useita live- ja etätapahtumia, joiden tavoitteena oli tukea heidän digitaalista verkostoitumistaan ja verkostojen laajentumista. Teimme hedelmällistä yhteistyötä niin yrityksien, järjestöjen kuin muiden hankkeidenkin kanssa.
Etätapahtumat voivat olla passivoivia. Pyrimme tapahtumissamme kokeilemaan erilaisia digitaalisia työkaluja ja menetelmiä, jotka aktivoisivat vuorovaikutukseen ja verkostoitumiseen. Kokemuksistamme syntyi Innosta ja aktivoi etänä! – Etätapahtumien järjestämisen käsikirja, yritysyhteistyöhön kannustavat tapahtumamallit sekä tapahtumavuorovaikutusta edistävät menetelmäkortit.
Kiitos!
Kansainvälisten osaajien ja opiskelijoiden työllistymiseen liittyvät teemat pysyvät pinnalla. Suomessa suuri osa työpaikoista täytetään verkostojen kautta, ja verkostoista on myös hyötyä muussa urakehityksessä. Näin ollen (digitaalinen) verkostoituminen pysyy relevanttina myös tulevaisuudessa.
Niinpä taas yksi hanke päättyy, mutta materiaalit ja ideat pysyvät. Ja kaikki materiaalimme, lukuun ottamatta MOOC-kurssia, löytyvät kaksikielisesti verkkosivuiltamme.
Yhteistyö hankekumppaneiden, Turun ja Tampereen ammattikorkeakoulujen, välillä on ollut hedelmällistä ja avointa. Hyvä me-henki ja tekemisen meininki ovat olleet koko hankkeen ajan läsnä ja toivomme tämän välittyneen myös ulkopuolelle. Lisäksi erityiset kiitokset tahdomme välittää International Working Women of Finland -järjestölle tiiviistä yhteistyöstä.
Lopuksi haluamme kiittää loistavasta yhteistyöstä niin yrityksiä, kansainvälisiä osaajia, International Houseja kuin muitakin yhteistyökumppaneitamme. Kanssanne oli ilo kehittää verkostoitumisosaamista, ja tuoda kansainvälisiä osaajia lähemmäs suomalaista työelämää.
Loppuun vielä muutamia vinkkejä aktiivisista verkostoista verkossa, Turussa ja Tampereella
- International Working Women of Finland -Facebook-ryhmä
- Entrepreneurs Turku -Facebook-ryhmä
- Next-Gen Entrepreneurs of Finland -Facebook-ryhmä
- International Women Community Turku & S-W Finland -Facebook-ryhmä
- Tampere Foreigners (and not) -Facebook-ryhmä
- International House Turku & Tampere -kanavat ja aktiviteetit
- Korkeakoulujen alumniverkostot
- Kauppakamarit ja nuorkauppakamarit
Kirjoittajat:
Janna Peltola, projektivastaava, Turun ammattikorkeakoulu
Hanna Kirjavainen, tutkimusryhmävastaava ja projektipäällikkö, Turun ammattikorkeakoulu
Kuva: Fauxels / Pexels