Skip to main content

Yrityksiä ja osaajia törmäyttämässä – case Teleste

Yksi DigiMESH:n tavoitteista on törmäyttää yrityksiä ja korkeasti koulutettuja maahanmuuttaneita. Pyrimme tähän järjestämällä tilaisuuksia, joissa työnantajien ja kansainvälisten osaajien on mahdollista tutustua toisiinsa. Tällä paitsi laajennetaan työtä hakevien verkostoja, myös madalletaan yritysten kynnystä palkata kansainvälistä taustaa omaava työntekijä; ennakkoluulojen kun on todettu olevan yksi syy siihen, miksi yritykset eivät palkkaa maahanmuuttajia. Maahan muuttaneita aiemmin työllistäneet yritykset ovat tutkimusten mukaan myös muita innokkaampia palkkaamaan uusia maahanmuuttajia.

DigiMESH:n yritystapahtumat on kohdennettu erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloile, kuten tekniikan ala sekä sosiaali- ja terveysala. Tapahtumien tarkoituksena on paitsi tehdä yritystä ja sen työllistämismahdollisuuksia tutuksi, myös antaa tilaa keskustelulle ja verkostoitumiselle yritysedustajien ja osallistujien kesken. Tapahtumat järjestetään etänä ja ne ovat kestoltaan lyhyitä, jotta sekä yritysten että työnhakijoiden osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa.

Case: Network with Teleste

Päätimme Turussa järjestää verkostoitumistapahtuman yhteistyössä paikallisen teknologia-alan suuryrityksen Telesten kanssa. Teleste on kansainvälinen teknologiakonserni, joka kehittää ja tarjoaa video- ja laajakaistateknologioita sekä niihin liittyviä palveluita.

Telesten monialaisella osastojen välisellä yhteistyöllä tapahtuman ideointi lähtikin innokkaasti käyntiin yhdessä kanssamme. Mukana tapahtuman luomisessa oli niin HR, markkinointi kuin Operations, Logistics & Sourching -osastokin. Heidän toiveenaan oli saada kuulla, miten Teleste voisi kehittyä vieläkin monimuotoisemmaksi ja kiinnostavammaksi työpaikaksi kansainvälisille osaajille.

Network with Teleste -tapahtuma herätti suurta kiinnostusta ja siihen osallistui 25 kansainvälistä osaajaa. Tapahtuma alkoi Marko Uutelan, Director, Manufacturing Engineering and Technology, esityksellä psykologisen turvallisuuden merkityksestä Telestellä ja jatkui Telesten uramahdollisuuksien esittelyllä. Tämän jälkeen jakauduimme pienryhmiin, jossa osallistujat ja Telesten työntekijät keskustelivat osallistujien toiveista työnantajan suhteen, työn ja vapaa-ajan tasapainosta, psykologisen turvallisuuden merkityksestä työpaikalla sekä verkostojen voimasta työnhaussa.

Työpaikalta tukea suomen kielen opiskeluun

Keskustelu pienryhmissä sujui vilkkaana. Pääsääntöisesti osallistujat näkivät suomalaisen työelämän varsin joustavana, ja erityisesti työn sekä vapaa-ajan suhde koettiin globaalissa mittakaavassa poikkeuksellisen toimivaksi. Osallistujat kaipasivat mahdollisuuksia etätyöhön ja työpaikan tukea suomen kielen opiskeluun sekä opiskeluun ylipäänsä, hyvää perehdyttämistä, viestintään panostamista, selkeitä tavoitteita ja vastuita sekä luottamusta työntekijään ilman mikromanagerointia.

Psykologisesti turvallinen työilmapiiri nähtiin erityisen tärkeäksi seikaksi kansainväliselle osaajalle, jolle työn lisäksi uutta ja vierasta ovat myös kulttuuriin liittyvät seikat. Kannustava ilmapiiri mahdollistaa sen, että epäselvien asioiden kysyminen on helppoa, ja työntekijät uskaltavat rohkeasti innovoida ja ehdottaa uutta.

Työllistymisessä puhutti ennen kaikkea suomen kielen merkitys. Suomen kielen taidon puute turhan usein esteen kansainvälisen osaajan palkkaamiselle, vaikka yrityksen työkieli olisi englanti. Yrityksiä kritisoitiin siitä, että ne lataavat liikaa vaatimuksia hakijalle työpaikkailmoituksiinsa, joskin Telesten edustajat totesivat, ettei kaikkia vaatimuksia ole pakko täyttää työllistyäkseen. Telesteltä toivottiin monipuolisempia mahdollisuuksia saada jalka oven rakoon, esimerkiksi työharjoittelupaikkaa on hankalaa löytää, jos ei ole opiskelija.

Monet osallistujat olivat hyvin kiinnostuneita konkreettisista työllistymismahdollisuuksista Telestellä ja LinkedIn-kontaktipyyntöjä vaihdettiinkin tapahtuman aikana kiivasta tahtia. Tämä onkin hienoa, sillä tapahtumat luovat ensikontaktin yrityksen ja osaajien välillä, mutta verkostoituminen muissa kanavissa jatkuu tämän jälkeen.

Network with Teleste -tapahtuma oli selvästi sitä, mitä hankkeessa etsimmekin; malli helposti järjestettävästä verkostoitumistapahtumasta, joka kiinnostaa sekä yritystä että kansainvälisiä osaajia.

 

Kirjoittaja: Hanna Kirjavainen, sisällöllinen projektipäällikkö, Turun ammattikorkeakoulu

Kuva: ThisisEngineering / Unsplash